mikrotik

Jag har god erfarenhet av att arbeta med MikroTiks produkter för trådlösa nätverk. MikroTik har ett stort utbud av extremt prisvärda produkter för olika typer av transparenta WiFi-länkar. Med transparens menas att de enheter som sitter på var sida inte ser någon skillnad på nätverkets struktur/funktion än om det gått vanlig nätverkskabel mellan dem.

För att uppnå bra prestanda och driftsäkerhet har MikroTik utvecklat ett antal egna protokoll för trådlös kommunikation. Enheterna arbetar i samma frekvensområden som vanliga trådlösa WiFi-enheter (2.4 eller 5 GHz), men istället för de protokoll som normalt används för WiFi (820.11) har Mikrotik egna sådana som är särskilt lämpade för specialapplikationer. Skillnaden vad gäller driftsäkerhet och prestanda är enorm!

Jag kan hjälpa till med förstudie, införskaffande av material, konfigurering och driftsättning.

Nedan följer ett par exempel på applikationer. Förutom att sätta upp nätverkskommunikation mellan datorer så kan man även åstadkomma väldigt kostnadseffektiva länkar för styr- och reglersystem (förutsatt att dessa kan kommunicera via ethernet).

Point- to multipointnätverk för att ersätta kabeldragning

För att ge nätverksaccess till maskiner i en industri kan man istället för att dra hundratals (eller tusentals) meter nätverkskabel sätta upp en accesspunkt centralt och låta varje maskin koppla upp sig mot denna via en klientenhet. Det faktum att nätverksåtkomsten är trådlös kommer inte att innebära några tekniska begränsningar (dock kan prestandan vara lägre än med trådat ethernet), och maskinen kommer inte att ”se” någon skillnad mot en vanlig nätverkskabel.

Dessa länkar är extremt stabila, och det går även att låta den MikroTik-enhet som agerar accesspunkt övervaka varje enskild klient och slå larm via email om någon av dessa skulle gå ner.

Bilderna till höger visar två enheter som fungerar bra i liknande PTMT-applikationer. OmniTik är en kombinerad accesspunkt och antenn för utomhusbruk. Den har PoE, vilket innebär att den spänningsmatas via nätverkskabeln. Detta gör installation och kabeldragning mycket smidigt.

Transparenta länkar över stora avstånd

Med MikroTiks kombinerade riktantenn och accesspunkt LHG kan man vid fri sikt uppnå säker kommunikation över minst 2 mils avstånd. Två LHG riktade mot varandra ger oerhört mycket prestanda och oerhört bra driftsäkerhet för pengarna. Detta kan man t.ex. använda för att ge Internet-access till en byggnad där ingen lokal uppkoppling finns tillgänglig, eller för att sätta upp ett eget LAN (lokalt nätverk) mellan byggnader som ligger långt från varandra.

En länk som jag varit med och satt upp sträcker sig från en villa till ett torn 19 km bort. Där går en kort ethernetkabel till nästa länk som går ytterligare nästan 2 mil till en annan fastighet. Totalt nästan 4 mil stabil länk på runt 90 mbps (megabit per sekund)!

Länken kan övervakas kontinuerligt, antingen av en av enheterna i denna eller en separat sådan. Om länken skulle gå ner av någon anledning (t.ex. strömavbrott) så larmas man via email.

Exempel

I ett fritidshus behövs Internet-uppkoppling både för mobiltelefoner och datorer, men även för temperaturlarm och mätning av temperatur via Internet.

En länk sattes upp till en närliggande fastighet c:a 80 meter bort med hjälp av en LHG 5 riktantenn med inbyggd router samt en OmniTIK runtstrålande antenn med inbyggd router i andra änden. Båda enheterna har PoE (Power over Ethernet), d.v.s. de spänningsmatas via nätverkskabeln så installationen är enkel.

Dessa två tillsammans ger en stabil länk på uppåt 100 mbps som dessutom övervakas av OmniTIK:en (enheten som sitter i fastigheten med befintlig Internetanslutning). Om länken skulle gå ner så skickas ett email till vald adress.

En LHG 5 monterad vid fritidshuset
En LHG 5 monterad vid fritidshuset

En OmniTIK på taket på närliggande fastighet.
En OmniTIK på taket på närliggande fastighet

Andra produkter från MikroTik

Förutom WiFi-produkter har Mikrotik även routrar, smarta switchar och mycket annat inom nätverk.

Detta sträcker sig från billiga bredbandsroutrar med inbyggd WiFi-accesspunkt med funktionalitet som vida överstiger alla de stora etablerade tillverkarnas produkter till avancerade produkter lämpade för större företag.

Se några exempel på bild till höger. Länkar till respektive produkt finns nedan:
hEX lite – Enkel bredbandsrouter som rent funktionsmässigt har allt.
CRS125-24G-1S-2HnD – Kombinerad router, accesspunkt och switch. 24 portar, VLAN, NAT, 2.4 GHz accesspunkt, VPN. Central router i mitt nätverk.